Mardin Haber
HV
28 MART Perşembe 19:21

İTÜ Dijital İkiz Projesi'ne dahil oldu.

14 Kasım günü Paris’te atılan imzayla birlikte İTÜ, Dijital Avrupa Programı’na dahil oldu. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirilen bu program, robotik, IoT, siber güvenlik gibi alanlarda donanımlı insan gücü yetiştirmeyi hedefleniyor.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 23-11-2022 11:02   Güncelleme : 23-11-2022 11:02
İTÜ Dijital İkiz Projesi'ne dahil oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 14 Kasım günü Fransa’nın başkenti Paris’te Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından atılan imzayla birlikte Dijital Avrupa Programı’na dahil oldu. İTÜ, EELISA Avrupa Üniversitesi programıyla “Avrupa mühendisliği” kavramına odaklanırken, bir yandan da dijitalleşmeye dair çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Robotik, IoT, siber güvenlik gibi alanlarda donanımlı insan gücü yetiştirmeyi hedefleyen Dijital İkiz Projesi, üniversite-sanayi işbirliğini ön plana çıkarıyor. 7 milyon euro bütçeye sahip proje kapsamında ortaklaşa geliştirilen yüksek lisans programı, yapılı çevre ve kent altyapıları için dijital ikizi destekleyecek ekosistemin oluşturulması hedefleniyor. EELISA Avrupa Üniversitesi programına katılan dört üniversite (İTÜ, Universidad Politécnica de Madrid, École des Ponts ParisTech, Universitatea Politehnica din Bucureşti) ve endüstri işbirliği ile hazırlanan ortak yüksek lisans programında; veri mühendisliği, robotik, IoT, siber güvenlik alanlarında uzmanlaşmış insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanıyor. Endüstrinin her adımda etkin katılımı sayesinde üniversite-sanayi işbirliğinin pekiştirileceği bir yıl sürecek program ile endüstri çalışanlarının dijital ikiz konularında teknolojik bilgi ve becerilerini geliştirmesi hedefleniyor. Dijital Türkiye programı içerisinde akademi-endüstri işbirliğinde geliştirilen “dijital ikiz” konularının işleneceği lisansüstü programının İTÜ’de olması, Türkiye’nin kentsel ölçekte dijitalleştirilme sürecine büyük katkı sağlayacak.

Dijital ikiz teknolojisi nedir?

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin sanal bir modelidir. Nesnenin yaşam döngüsünü kapsar ve davranışı benzetmek ve işlemleri izlemek için nesnedeki sensörlerden gönderilen gerçek zamanlı verileri kullanır. Dijital ikizler, bir fabrikadaki tek ekipman parçalarından rüzgâr türbinleri ve hatta tüm şehirler gibi tam kurulumlara kadar gerçek dünyadaki pek çok öğenin kopyasını oluşturabilir. Dijital ikiz teknolojisi, bir varlığın performansını denetlemeye, olası hataları denetlemeye, ayrıca bakım ve yaşam döngüsü hakkında daha bilinçli kararlar almaya yardımcı olur.

 

AdminAdmin

YORUMLAR